Nasta Rojc

Hommage à Nasta Rojc – djela iz fundusa Gradskog muzeja Bjelovar izložena u Beču

Ispiši

Gradski muzej Bjelovar › ostala_dogadjanja › hommage-a-nasta-rojc-djela-iz-fundusa-gradskog-muzeja-bjelovar-izlozhena-u

Izložba Hommage à Nasta Rojc otvorena u Palači Porcia u Beču 30. ožujka tekuće godine, prezentira 50-ak djela Naste Rojc, najznačajnije bjelovarske umjetnice čija važnost uvelike nadilazi lokalne okvire, dok u nacionalnim čini istaknuto ime na likovnoj sceni moderne umjetnosti.

Inicijativa za predstavljanjem njenih radova u Beču potaknuta je od strane Umjetničkog paviljona u Zagrebu, gdje je 2014. godine održana velika retrospektivna izložba Naste Rojc koja je polučila izuzetan uspjeh, pa je potom održana i u Gradskom muzeju Varaždin i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Gavranovi, Nasta Rojc

Djela za izložbu u Palači Porcia u Beču prikazana su na netom spomenutoj izložbi u Umjetničkom paviljonu, a posuđena su iz fundusa Gradskog muzeja Bjelovar, Moderne galerije, Zagreb, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Zbirke Kovačić-Mihočinec, Zagreb, Zbirke hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba i privatnih zbirki. Gradski muzej Bjelovar je za izložbu posudio dva Nastina djela – Zima s gavranima (1926.g.) i Autoportret (1915.g.), inače izložena u stalnom postavu kao jedni od najvažnijih eksponata Muzeja.

Izložba u Beču održava se u sklopu manifestacije Godina hrvatske kulture u Austriji, a cilj joj je pridonijeti popularizaciji hrvatske umjetnosti, kao i same umjetnice, u inozemstvu. Za posjetitelje, izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2017. godine.

Plakat