Galerijski odjel

Ispiši

Galerijski odjel Gradskog muzeja Bjelovar bavi se likovnom umjetnosti, najvećim dijelom slikarstvom, skulpturom i umjetničkom fotografijom, kao i srodnim oblicima vizualnog izražavanja, unutar čega i galerijsko-izdavačkom djelatnosti.

Fundus odjela sadrži preko 800 umjetničkih radova razvrstanih u šest zbirki od kojih je većina u stalnom razvoju i dostupna javnosti. Brojnost i kvaliteta zbirki odraz su izložbene dinamike, no prvenstveno vizije i dugoročne strategije prikupljanja predmeta, pri čemu osnivanje zbirki vezanih uz pojedine autore, područje i slično, kao i brojnost predmeta u pojedinim zbirkama, odražava važnost određenih umjetničkih djela za muzej ili područje koje muzej predstavlja. Prvenstveno se prikuplja građa zavičajnih umjetnika, odnosno umjetnika koji su rođeni na bjelovarskom području, kao i onih koji su u jednom razdoblju svojeg života živjeli i djelovali u Bjelovaru.

Galerijski odjel uz Zavičajnu zbirku i Zbirku Nasta Rojc sadrži još četiri zbirke. To su: Zbirka suvremene umjetnosti, Zbirka Ante Abramović, Zbirka naivne umjetnosti i Zbirka amaterskih radova i nerazvrstano.