Sjekira sa zaliscima (Lappenbeil) iz Dubrave

Sjekira sa zaliscima Sjekira sa zaliscima (Lappenbeil) iz Dubrave, mjesta 12 km istočno od Vrbovca u Zagrebačkoj županiji, zanimljiva je zbog svoje dobre očuvanosti, ali i zbog cjelovitijeg sagledavanja problematike njenog tipološkog datiranja i teritorijalnog rasprostiranja.
više o tome ››

Razglednica izdana povodom Euharistijskog kongresa u Bjelovaru, 19. i 20. lipnja 1935.

Euharijstijski kongres Bjelovar GMB-C1437
Zbirka čestitaka i razglednica
više o tome ››

Plakat američkog filma ‘Zameo ih vjetar’

zameo ih vjetar NIŠP „Prosvjeta Bjelovar“
Tisak, papir, 1954. godina
Dužina 59 cm, širina 42 cm
GMB, inv. br. 17552
Zbirka plakata
Povijesni odjel
više o tome ››

Zbirka glinenih skulptura samouke kiparice Evice Pocrnić

Evica Pocrnić U okviru Etnografskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar nalazi se zbirka glinenih skulptura samouke kiparice Evice Pocrnić. Zbirka je od obitelji nabavljena 2006. godine, kada su otkupljena dva ciklusa, Lan i Žito, a dvije skulpture je obitelj poklonila (Žena s bućom i Žena sa srpom žanje žito). Oba ciklusa nastala su osamdesetih godina prošlog stoljeća.
više o tome ››

Torkves

Torkves Nakit za vrat, odnosno kolutaste ogrlice izrađene od zlatne, srebrne ili brončane žice te obično figuralno ukrašene na otvorenim krajevima, koje se prema starorimskom nazivu uobičajeno nazivaju torkves, javljaju se tijekom brončanog doba i mogu biti tordirani, cjevasti, čvorasti ili glatki.
više o tome ››

Štrajk u tvornici SMEV 1922. godine

Smev Bjelovar Dana 12. lipnja 1922. godine u bjelovarskoj tvornici "Smev" radnici su proglasili štrajk kao odgovor na produljenje radnog vremena od strane uprave tvornice.
više o tome ››

Cimer bjelovarskog lončara Franje Baloga

Franjo Balog Cimer bjelovarskog lončara Franje Baloga došao je u Gradski muzej Bjelovar 1968. godine otkupom od bjelovarskog građevinskog obrtnika Ivana Barešića koji je uz to što je rušio stare građevine po Bjelovaru i okolici i zidao nove, imao sluha za narodnu starinu koju je dobrim dijelom sakupio i sačuvao od propadanja, te poklonio ili prodao muzeju. Tako je i ovaj prekrasni glazirani cimer tamnozelene boje duljine 79 cm, a širine 35 cm završio u muzeju gdje se čuva u Zbirci rukotvorstva i obrta, a pod inventarnom oznakom 3811.
više o tome ››2 / 9 |  < 1 2 3 4 >  Last ›