Povijesni odjel

Zbirka oružja, vojne opreme i militarija

Bjelovarsko-bilogorski kraj baštini dugu vojnu tradiciju. Još u drugoj polovici 18. stoljeća Bjelovar postaje vojno i gospodarsko središte Varaždinskog generalata. Sjećanje na vojnu povijest grada čuva Zbirka oružja, vojne opreme i militarija.
više o tome ››

Zbirka Domovinskog rata

U Zbirci Domovinskog rata čuvamo: oružje, odore, narukavne oznake, fotografije i tiskovine. Najveći dio građe vezan je za razdoblje 1991./1992. g., odnosno zapadno i istočno slavonsko ratište.
više o tome ››

Zbirka fotografija i albuma

Zbirka uključuje sve fotografije i albume nastale u Bjelovaru i okolici pred kraj 19. st. i tijekom 20. st. Na fotografijama su prikazane različite ustanove: Velika kraljevska gimnazija, Kraljevski sudbeni stol, Županijska bolnica, Vijećnica gradskog poglavarstva, stara pošta; zatim društva poput Hrvatskog pjevačkog društva Dvojnice, HORKUD-a Golub, Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
više o tome ››

Zbirka novije povijesti

Zbirka novije povijesti je dokumentarna zbirka koja obuhvaća djelovanja ljudi, društava i institucija na širem bjelovarskom području od Drugog svjetskog rata do danas.
više o tome ››

Zbirka cehalija

Zbirka cehalija obuhvaća građu vezanu za gospodarstvo, odnosno cehove, zadruge, obrte i industriju u Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i susjednim županijama.
više o tome ››

Zbirka plakata

Zbirku čine plakati koji su prethodili značajnim događajima tijekom 20. st. u Bjelovaru i okolici.
više o tome ››

Zbirka isprava, povelja i arhivalija

Navedena zbirka jedna je od najstarijih muzejskih zbirki povijesnog odjela iz 1962. godine. Od 1997. godine djeluje kao Zbirka isprava, povelja i arhivarija.
više o tome ››1 / 2 |  1 2 >