Istraživanje lokaliteta Oštri Zid – Šancevi

Oštri Zid Mjesec rujan ove je godine obilježen istraživanjem arheološkog nalazišta Oštri Zid koji se prema svojem smještaju smatra lokacijom predstraže Garić – gradu. Lokalitet se datira u nekoliko građevinskih faza koje se provlače od prapovijesti do srednjega vijeka. Od pokretnih nalaza najzastupljenija je keramika (preko koje se i određuje prvotna starost lokaliteta). Istraživanja su obuhvatila dva mjesta nalazišta, središnji plato gradišta i bedem koji ga okružuje.
više o tome ››

Najava izložbe ‘Da umrem ne bih stao - arheološke i povijesne priče o trčanju’

Fun Run Povodom 1. Fun Run utrke na 5 i 10 kilometara koja će se održati 22. rujna 2018. godine, osmišljena je izložba "Da umrem ne bih stao - arheološke i povijesne priče o trčanju". Izložba će biti otvorena 21. rujna 2018. godine u 18 sati u Multimedijskoj dvorani GMB-a.
više o tome ››

Peta sezona istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta Domankuš - Zidine

Domankuš Srednjovjekovni lokalitet Domankuš – Zidine iskopava se od 2013. godine. Područje iskopavanja se nalazi na površinama koje se poljoprivredno obrađuju, stoga je istraživanje otežano jer su neki dijelovi devastirani.
više o tome ››

Nova sezona iskopavanja prapovijesnog lokaliteta Malo Korenovo - Vojvodinac

Malo Korenovo Nova faza sustavnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Malo Korenovo – Vojvodinac započela je 2. srpnja 2018. godine, a radove kao i prošle godine izvodi Gradski muzej Bjelovar. Istraživani lokalitet jedan je od najstarijih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pripada razdoblju mlađeg kamenog doba (neolitika) i datira se oko 5500 g.pr.n.e.
više o tome ››

Zbirka oružja, vojne opreme i militarija

Bjelovarsko-bilogorski kraj baštini dugu vojnu tradiciju. Još u drugoj polovici 18. stoljeća Bjelovar postaje vojno i gospodarsko središte Varaždinskog generalata. Sjećanje na vojnu povijest grada čuva Zbirka oružja, vojne opreme i militarija.
više o tome ››

Zbirka Domovinskog rata

U Zbirci Domovinskog rata čuvamo: oružje, odore, narukavne oznake, fotografije i tiskovine. Najveći dio građe vezan je za razdoblje 1991./1992. g., odnosno zapadno i istočno slavonsko ratište.
više o tome ››

Zbirka fotografija i albuma

Zbirka uključuje sve fotografije i albume nastale u Bjelovaru i okolici pred kraj 19. st. i tijekom 20. st. Na fotografijama su prikazane različite ustanove: Velika kraljevska gimnazija, Kraljevski sudbeni stol, Županijska bolnica, Vijećnica gradskog poglavarstva, stara pošta; zatim društva poput Hrvatskog pjevačkog društva Dvojnice, HORKUD-a Golub, Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
više o tome ››1 / 4 |  1 2 3 >  Last ›